Η Ιατρική Σχολή Αθηνών ανακοινώνει την προκήρυξη νέων θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) "Φυσιολογία της Γήρανσης και Γηριατρικά Σύνδρομα", υπό την διεύθυνση του Προέδρου της, Καθηγητή Παθολογίας Πέτρου Σφηκάκη και του Καθηγητή Ψυχιατρικής Αντωνίου Πολίτη, με την συνεργασία του Καθηγητή Γηριατρικής και Προέδρου της Ευρωπαϊκής Γηριατρικής Εταιρίας (EUGMS) Αθανασίου Μπενέτου. Το ποσοστό των ηλικιωμένων στο σύνολο του πληθυσμού έχει αυξηθεί και θα αυξηθεί σημαντικά κατά τις επόμενες δεκαετίες.

Η Ελλάδα έχει τα υψηλότερα ποσοστά σε γηράσκοντα πληθυσμό (ποσοστό αύξησης 21,4%) έναντι μέσου όρου της Ε.Ε. 17,2% και το 2050 τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας αναμένεται να αποτελούν το 1/3 του πληθυσμού. Η δημογραφική γήρανση προκαλεί αύξηση του επιπολασμού των γηριατρικών συνδρόμων και εντείνει τις ανάγκες παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών. Δεδομένου ότι στη χώρα μας η εκπαίδευση στην διαγνωστική και κλινική ολιστική αντιμετώπιση των γηριατρικών συνδρόμων υπολείπεται, το ΠΜΣ σχεδιάστηκε για να καλύψει την ανάγκη εκπαίδευσης στα γηριατρικά σύνδρομα και εξειδικευμένης φροντίδας των προβλημάτων υγείας της μεγάλης ηλικίας.

Σκοπός του ΠΜΣ είναι να συμβάλλει στην ανάπτυξη της βιοψυχοκοινωνικής προσέγγισης των γηριατρικών συνδρόμων, με τις θεματικές ενότητες όπως η Φυσιολογία της γήρανσης, Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για ηλικιωμένους, Γηριατρικές παθολογικές εξειδικεύσεις, Περιεγχειρητικά θέματα, Νοητικά προβλήματα, και Ψυχογηριατρική να συνεισφέρουν στην ολοκληρωμένη εκπαίδευση των ιατρών και των λειτουργών υγείας, στην διεπιστημονική προσέγγιση στα χρόνια νοσήματα, και στην προαγωγή της ολοκληρωμένης Ιατροκοινωνικής Φροντίδας του ευάλωτου πληθυσμού των ηλικιωμένων. Το ΠΜΣ απευθύνεται κυρίως σε Γενικούς Ιατρούς, Παθολόγους, Φυσιάτρους, Νευρολόγους, Ψυχιάτρους, Χειρουργούς, Ογκολόγους, και ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, αλλά και σε κατόχους τίτλου τμημάτων της Σχολής Επιστημών Υγείας, Οδοντιατρικής, Βιολογίας, Φυσικοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Κλινικής διαιτολογίας-διατροφής, και Ψυχολογίας, που ενδιαφέρονται για την Ολοκληρωμένη Ιατροκοινωνική Φροντίδα ηλικιωμένων ατόμων με χρόνια νοσήματα. Οι διδάσκοντες του ΠΜΣ είναι μέλη ΔΕΠ του ΕΚΠΑ και διακεκριμένοι επιστήμονες Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της ημεδαπής και αλλοδαπής με εξειδικευμένη κατάρτιση, μεγάλη κλινική και διδακτική εμπειρία, ή/και διεθνώς αναγνωρισμένο ερευνητικό έργο στα γνωστικά τους αντικείμενα. Η φοίτηση στο ΠΜΣ διαρκεί τρία διδακτικά εξάμηνα, εκ των οποίων τα πρώτα δύο περιλαμβάνουν δια ζώσης διαλέξεις κάθε Παρασκευή απόγευμα και Σάββατο πρωί στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, με δυνατότητα σύγχρονης και ασύγχρονης εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης περιορισμένου τμήματος της διδακτέας ύλης, ενώ κατά το τρίτο εξάμηνο πραγματοποιείται η πρακτική άσκηση 40 ωρών σε συναφή κλινικά τμήματα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών (Ψυχογηριατρικό Ιατρείο και Πρότυπα ιατρεία μνήμης του Αιγινητείου Νοσοκομείου) και σε επιλεγμένους εξωτερικούς συνεργάτες (Κέντρα Ημέρας Εταιρίας Alzheimer, Κέντρο Γηριατρικής Αξιολόγησης ENHC). Η φοίτηση ολοκληρώνεται με τη συγγραφή της διπλωματικής εργασίας και την απονομή «Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Master of Sciences (MSc) στην Φυσιολογία της Γήρανσης και Γηριατρικά Σύνδρομα »

Η υποβολή φακέλων υποψηφιότητας γίνεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ως και 15 Ιουνίου 2021.

Περισσότερες πληροφορίες και δικαιολογητικά στον ιστότοπο https://geriatric.med.uoa.gr/