Ο Αριστοτέλης Μπάμιας είναι Παθολόγος Ογκολόγος με ακαδημαϊκή, κλινική και ερευνητική παρουσία εντός και εκτός Ελλάδας. Καθηγητής Παθολογίας Ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ από το 2016 και Διευθυντής της Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ στο ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ» την περίοδο 2019-2022, έχει διατελέσει Ταμίας του ΔΣ της ΕΟΠΕ την περίοδο 2003-2005, ενώ είναι ενεργό μέλος της ελληνικής και διεθνούς ογκολογικής κοινότητας.
Με εκπαίδευση στο Ηνωμένο Βασίλειο (Hammersmith, Royal Marsden, St Bartholomew’s Hospitals), διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, και εμπειρία ως Λέκτορας Ογκολογίας στο ίδιο πανεπιστήμιο, ο Αριστοτέλης Μπάμιας συνδυάζει ακαδημαϊκή αυστηρότητα με προσήλωση στην ογκολογική πράξη και τη συλλογική εκπροσώπηση του κλάδου.
Έχει υπηρετήσει ως Πρόεδρος ΔΣ της Ελληνικής Ερευνητικής Ομάδας Ουρογεννητικού Καρκίνου (ΕΕΟΟΓΕΚ), μέλος της HeCOG και εκπρόσωπος στην ENGOT, ενώ έχει πλούσια δράση σε ESMO, ESGO, ASCO και EMUC.