Ο Μιχαήλ Λιόντος είναι Παθολόγος Ογκολόγος, Γεν. Γραμματέας του ΔΣ της ΕΟΠΕ, με ενδιαφέρον για τη Γυναικολογική και Ουρογεννητική Ογκολογία. Εργάζεται ως Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, στη Θεραπευτική Κλινική όπου ασκεί το εκπαιδευτικό, κλινικό και ερευνητικό του έργο.
Αποφοίτησε με Άριστα από την Ιατρική Σχολή Αθηνών το 2002. Έλαβε με Άριστα τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο: «Ο ρόλος των ογκογονιδίων στην πρόκληση κυτταρικής γήρανσης και απόπτωσης στον καρκίνο», τμήμα της οποίας δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature. Ειδικεύθηκε στο αντικείμενο της Παθολογικής Ογκολογίας στη Θεραπευτική Κλινική του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα και έλαβε τον τίτλο της ειδικότητας το 2014. Ακολούθως εργάστηκε ως Παθολόγος Ογκολόγος στη Θεραπευτική Κλινική του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα ως Επικουρικός Ιατρός και Επιμελητής Β’, συμμετέχοντας στις κλινικές, εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες της κλινικής.
Μέχρι τώρα έχει συμμετάσχει σε 112 δημοσιεύσεις - πρωτότυπες εργασίες, άρθρα ανασκόπησης και κλινικά περιστατικά - σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, αρκετές εκ των οποίων έγιναν σε υψηλού επιστημονικού κύρους περιοδικά όπως Nature, Nature Cell Biology, Cancer Research, Journal of Clinical Oncology, Lancet Oncology, Annals of Oncology κ.ά. Οι δημοσιεύσεις αυτές έχουν λάβει 5421 αναφορές και το h-index είναι 29. Επιπλέον της συγγραφικής του δραστηριότητας, κατέχει τη θέση του Editor in Chief στο περιοδικό Forum of Clinical Oncology (FCO), το επίσημο περιοδικό της ΕΟΠΕ και είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Ελληνικές Ερευνητικής Ομάδας Ουρογεννητικού Καρκίνου (ΕΕΟΟΓΕΚ).